Geschiedenis

KASTEELHEER VAN WALZIN

Het kasteel is rond 1800 gebouwd door de kasteelheer van Walzin, een deelgemeente van Dinant. Het was destijds gekend als het ‘Château de la Lesse’ en bestond uit een hoofdgebouw en een toren, beide met 2 verdiepingen.

Jonkvrouw Marie-Anne Damsel de Colnet betrok het kasteel als eerste. Vervolgens kwam het in handen van Ferdinand Louis de Villers-Masbourg, die het in 1844 overdroeg aan zijn drie kinderen.

MVR. OFFERMAN

In 1868 verkoopt de familie de Villers-Masbourg het kasteel aan Marguerite Offerman, echtgenote van Frédéric Guillaume Brugmann. Deze Brusselse bankier was in 1850 al eigenaar geworden van het bekende kasteel van Walzin dat op een rots boven de Lesse uittorent.

Het kasteel van Pont-à-Lesse is in zeer slechte staat en zoon Alfred Maurice Brugmann laat het volledig verbouwen. Die verbouwing zal verschillende jaren in beslag nemen.

FRÉDÉRIC ERNEST BRUGMAN

In 1914 werd het kasteel opnieuw volledig gerenoveerd door kleinzoon Frédéric Brugmann de Walzin, die een derde verdieping toevoegde. Hij doopte het kasteel om tot ‘Kasteel van Pont-à-Lesse’.

Het kasteel werd vervolgens in 1948 verkocht en ingericht als vakantiecentrum. Sindsdien is het kasteel een voornaam driesterrenhotel.